Fr Pavel Stefanov, Shoumen University, Bulgaria (archiman) wrote,
Fr Pavel Stefanov, Shoumen University, Bulgaria
archiman

ПОЧИНА ДЖАЗОВАТА ПЕВИЦА ЛИНА ХОРН

Лина Хорн - певицата и актриса, прекрачила расовите бариери по пътя към превръщането й в холивудска и бродуейска звезда и в първия секссимвол от афро-американски произход, почина на 92-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции.

Смъртта й е потвърдена от Глория Чин, говорителка на Презвитерианската болница в Ню Йорк.

Загадъчната, елегантна и сексапилна красавица със страстен глас пристига в Холивуд в края на 30-те години на миналия век. Хорн така и не успява да стане ярка филмова звезда, но получава признание за това, че е "утъпкала пътя" за актрисите от афро-американски произход да получават по-големи роли в Меката на киното.

През 40-те години на 20-и век Лина Хорн е една от първите чернокожи изпълнителки, наета да пее с утвърдена група от бели музиканти и е сред малкото афро-американци с холивудски договор. През 1943 г. получава ролята на Селина Роджърдс в мюзикъла "Бурно време", в който участват само чернокожи изпълнители. Едноименната песен, изпълнена от Хорн, се превръща в хит и става нейната "запазена марка".

През 1947 г. актрисата и певица сключва брак с Лени Хейтън, бял диригент и пианист. Двамата се женят тайно във Франция, защото по това време в Калифорния смесените бракове все още са забранени.

За шоуто си "Лина Хорн: Дамата и нейната музика", играно на Бродуей и в Лондон, тя е удостоена със специална награда "Тони" през 1981 г. Хорн е носителка и на две награди "Грами".

Кариерата й на актриса и певица продължава повече от 60 години. В по-късен етап от живота си Лина Хорн става активистка за защита на гражданските права в САЩ.

Запитана за успеха си, Хорн казва: "Бях уникална с това, че бях такъв тип чернокожа, какъвто белите могат да приемат".

http://www.lena-horne.com/

Lena Horne - Stormy Weather (1943)
LENA HORNE Sings "Moon River" 1965
Lena Horne - Someday My Prince Will Come 1967

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 1 comment